De waarde van functioneel trainen

Stel je de volgende situatie voor. Je staat elke dag in de sportschool te trainen met zware gewichten. Thuis is een aannemer je huis aan het verbouwen. Je bent thuis en op die dag komt een kraanmachinist je nieuwe kozijnen en je schuifpui brengen. Tijdens het werk moet er even geholpen worden. Je ziet hoe de kraanmachinist met gemak, met één hand het kozijn optilt. Dat moet eenvoudig te doen zijn. Dus je springt bij, helpt. Maar op het moment dat je diezelfde beweging wil doen, ervaar je pas hoe onnoemelijk zwaar dat is. Hoe bestaat het, sta jij daar elke dag zwaar voor te trainen in de sportschool! Je krijgt ineens diep respect voor die kraanmachinist.

Waar komt dat nou door? Primair omdat veel mannen in de sportschool heel eenzijdig trainen. Vooral gericht op hun beachbody. Met een beachbody is natuurlijk niks mis, integendeel! Maar het is geen functionele kracht.

Daarom besteed ik in mijn fitnessprogramma’s veel aandacht aan functioneel trainen. Functionele training is een soort fysieke training die zich richt op de functionele bewegingen die worden uitgevoerd in je dagelijkse activiteiten met als doel deze bewegingen met meer efficiëntie, kracht en controle uit te kunnen voeren. Je verbetert dus je functionele capaciteit waardoor het voor jou makkelijker wordt om taken uit te voeren met minder risico op letsel. En dat geldt voor elke leeftijd en voor elke lichamelijke vorm of conditie waar je nu ook staat.

Dit type training omvat meestal oefeningen die alledaagse bewegingen nabootsen, zoals squats, lunges en duw- en trekbewegingen. Deze oefeningen worden vaak uitgevoerd met behulp van weerstandsbanden, halters, kettlebells en lichaamsgewicht, en zijn ontworpen om meerdere spiergroepen tegelijk aan te pakken. De focus van functionele training ligt op het verbeteren van bewegingspatronen, het vergroten van de stabiliteit en het verbeteren van de algehele prestaties bij activiteiten van het dagelijks leven, in plaats van alleen individuele spiergroepen te isoleren.

En hoe helpt het je? Nou ja… mocht die kraanmachinist ook bij jou langskomen, dan durf je met iets meer zekerheid bij te springen. En dat respect voor zijn dagelijkse werk, mag je natuurlijk altijd blijven houden.

Fitness is not about being better than someone else…  IT IS ABOUT BEING BETTER THAN YOU USED TO BE.
— Gordon Slanquit, Personal Trainer Association

Voorbeelden van effectieve functionele trainingen

  1. Squats: Squats zijn een krachtige oefening die de onderste ledematen, het bekken en de rug versterken.
  2. Lunges: Lunges helpen bij het versterken van de benen en het verbeteren van de evenwichtseigenschappen.
  3. Deadlifts: Deadlifts zijn een krachtige oefening die de hele achterkant van het lichaam versterkt, waaronder de benen, rug en schouders.
  4. Push-ups: Push-ups zijn een effectieve oefening voor het versterken van de borst, triceps en schouders.
  5. Pull-ups: Pull-ups zijn een krachtige oefening voor het versterken van de rug, schouders en armen.
  6. Kettlebell swings: Kettlebell swings zijn een effectieve oefening voor het versterken van de benen, billen en rug.
  7. Medicine ball slams: Medicine ball slams helpen bij het versterken van de buikspieren en het verbeteren van de explosiviteit.
  8. Box jumps: Box jumps zijn een effectieve oefening voor het versterken van de benen en het verbeteren van de explosiviteit en het evenwicht.

 

Het is belangrijk om te benadrukken dat functionele training vaak gericht is op het verbeteren van de overall functionaliteit en prestaties, dus een goede routine zou oefeningen moeten bevatten die de verschillende delen van het lichaam en verschillende bewegingspatronen aanspreken.

Write a comment